Minimálbér és garantált bérminimum 2021. Februártól

Hosszú egyeztetések, várakozások után sikerült megállapodásra jutniuk a törvényhozóknak a 2021. évi minimálbérről és garantált bérminimumról, még ha azt nem is januártól, hanem február hónaptól kell majd alkalmaznunk.

Na, de nézzük a részleteket, miként is kell számolnunk a minimálbér és garantált bérminimum esetén 2021. február hónaptól!

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege, melyet minimálbérnek nevezünk, teljes munkaidő teljesítése esetén és

  • havibér alkalmazása esetén 167 400 forint,
  • hetibér alkalmazása esetén 38 490 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 7700 forint,
  • órabér alkalmazása esetén pedig 963 forint.

Figyelnünk kell arra is, ahogy korábbi években is már megszokhattuk, hogy a fentiektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum teljes munkaidő teljesítése esetén magasabb összegű, mint a minimálbér. Nézzük, hogy milyen értékekkel kell számolnunk 2021. februártól!

  • havibér alkalmazása esetén 219 000 forint,
  • hetibér alkalmazása esetén 50 350 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 10 070 forint,
  • órabér alkalmazása esetén pedig 1259 forint a garantált bérminimum.

Abban az esetben, ha a munkavállaló munkabérét teljesítménybér alapján állapítjuk meg, akkor a teljesítménykövetelmények százszázalékos, valamint teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének legkisebb (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes) összege esetén 167 400 forinttal, a garantált bérminimum esetén pedig 219 000 forinttal kell számolnunk.

Természetesen, a fentiekben meghatározott órabértételt, ha a teljes munkaidő napi 8 óránál

a) hosszabb, akkor arányosan csökkentett mértékben,
b) ha rövidebb, akkor arányosan növelt mértékben kell figyelembe venni.

Ugyancsak figyelnünk kell arra, hogy abban az esetben, ha részmunkaidőről lenne szó, úgy a fentiekben meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe vennünk.

Fontos tudnunk, hogy míg korábbi években az új évi minimálbérről való döntés megszületett már január hónapra és az arra vonatkozó rendelkezéseket már a januári béreknél érvényesíthettük, idén a minimálbérről szóló Kormány rendeletben foglaltak 2021. február 1-jén lépnek hatályba és azokat első alkalommal 2021. február hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmaznunk.

Kapcsolat

Servantes Szoftver Kft.
H-P: 08:00-16:00
1161 Budapest, József u. 18.
Tel. 06 20 9340661
E-mail: info@adoszigetklub.hu

Klubtagság szolgáltatások

Online szakmai anyagok
Online szakmai előadások
Élő és online szakmai konferenciák

© 2020. Minden jog fenntartva - Adó Sziget Klub - Servantes Szoftver Kft. - Adatkezelési tájékoztató