Munkáltatói igazolások a jogviszony megszűnésekor II. rész

Jövedelemigazolás egészségbiztosítási pénzbeli ellátás megállapításához és Tartozásigazolás a munkaviszony megszűnésekor

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Régi Mt.) 2012. június 30-áig meghatározta a munkáltató által kiadandó munkaviszony-igazolás kötelező tartalmát.

Előző cikkünkben írtunk az Igazolvány a biztosítási jogiszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról nevű nyomtatványról, most nézzük meg, hogy milyen egyéb nyomtatványokat kell kiadnunk a volt munkavállalónknak.

Jövedelemigazolás egészségbiztosítási pénzbeli ellátás megállapításához

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet 2017. december 31-éig meghatározta azt, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvényben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel járó jogviszony megszűnésének napján a foglalkoztató a biztosított írásbeli kérésére a jövedelemigazoláson köteles igazolni a megelőző naptári év első napjától a jogviszony megszűnésének napjáig a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmét és azon időtartamokat, amelyekre a biztosítottnak pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme nem volt.

A dolgozónk írásban kérhette, hogy részére a jövedelemigazolást kiállítsuk. A jövedelemigazolásra külön fel kellett vezetnünk az irányadó időszakban kifizetett nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, megjelölve a kifizetésre való jogosultság időtartamát, valamint a kifizetés időpontját. A jövedelemigazolás mellékletét képező pótlap használata akkor volt kötelező, ha a kifizetett nem rendszeres jövedelem feltüntetésére a jövedelemigazoláson nem volt elegendő hely.

Ha dolgozónk a 2015. január 1-jét megelőzően született gyermekre tekintettel igényelt csecsemőgondozási díjat vagy gyermekgondozási díjat, akkor az igény bejelentésével egyidejűleg rendelkezésére kellett bocsájtanunk az előző év első napjától az ellátás igényléséig minden más munkáltató által kibocsájtott jövedelemigazolást.

Fontos tudnunk, hogy a fenti szabályokat 2018. január 1-jétől már nem kell alkalmaznunk munkánk során, így ez alapján a Jövedelemigazolás kiállítása már akkor sem kötelező, ha a munkavállalónk írásban kéri azt. Ennek alapján a munkaviszony megszűnésének napján nem kell ezt az igazolást kiadnunk.

Tartozásigazolás a munkaviszony megszűnésekor

A bírósági végrehajtásról szóló törvény (1994. évi LIII.) alapján a munkaviszony megszűnésekor olyan igazolást kell kiállítanunk, amelyen feltüntetjük, hogy a munkabérből milyen tartozásokat, milyen határozat vagy jogszabály alapján, kinek a részére kell még levonni. Ne felejtsük el, hogy az igazolást a munkavállalónk részére abban az esetben is ki kell adnunk, ha nincs semmilyen tartozása.

A jogszabály alapján tehát a tartozásigazolást a munkaviszony megszűnésekor kell kiállítanunk!

Ha új munkavállalónk a belépésekor nem adja át az igazolást, akkor a tartozásigazolás hiányáról a munkaviszony létesítése előtt köteles nyilatkozatot tenni. Ez azért is fontos a munkáltató számára mert a munkavállalót terhelő, munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.
Tehát ha nem kapunk tartozásigazolást a munkavállalónktól és nem is nyilatkoztatjuk őt, akkor ha később kiderül, hogy mégis terheli a munkabérét letiltás, akkor a le nem vont összeget a munkáltató köteles megfizetni.

És ezzel még nem ért véget a kiadandó nyomtatványok sora, melyet a következő Adó Sziget Kisokosunkban fogunk folytatni.

Kapcsolat

Servantes Szoftver Kft.
H-P: 08:00-16:00
1161 Budapest, József u. 18.
Tel. 06 20 9340661
E-mail: info@adoszigetklub.hu

Klubtagság szolgáltatások

Online szakmai anyagok
Online szakmai előadások
Élő és online szakmai konferenciák

© 2020. Minden jog fenntartva - Adó Sziget Klub - Servantes Szoftver Kft. - Adatkezelési tájékoztató