A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) juttatások szabályai 2021-ben

2020-ban több jogszabályi módosítás is történt a SZÉP-kártyákkal kapcsolatban, s ezek a módosítások a 2021-es évet is érintik. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy 2021-ben milyen szabályokat kell figyelembe vennünk és alkalmaznunk mindennapi munkánk során!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény hatályos rendelkezéseitől eltérően a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) juttatásokra jelenleg a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (Vmtv.) 40. §-át kell alkalmaznunk. Ez a törvény 2020. december 31-éig emelt keretösszegekben határozza meg a munkáltató által a munkavállalónak béren kívüli juttatásként adható juttatásokat, s a kifizetőt nem terheli szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség.

2020. október 27-én megjelent a Magyar Közlöny 231. számában a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CIV. törvény. Ebben a törvényben olvashatjuk, hogy a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvezőbb szabályok határidejét kitolták, s végül 2021. június 30-áig nem kell megfizetnünk e juttatások után a szociális hozzájárulási adót. Továbbá azt is tartalmazza a törvénymódosítás, hogy a SZÉP-kártya alszámlák, valamint a rekreációs keretösszegek korábban megemelt összegei is megmaradnak.

SZÉP-kártya alszámlák összegei

A SZÉP-kártya egyes alszámláira a munkáltató által adható béren kívüli juttatások összegei a 2020. évben, valamint 2021. január 1. és 2021. június 30. között az alábbiak:

a) szálláshely alszámlára utalt támogatás esetén évi 400 ezer forint,
b) vendéglátás alszámlára utalt támogatás esetén évi 265 ezer forint,
c) szabadidő alszámlájára utalt támogatás esetén évi 135 ezer forint.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény szövege továbbra sem tartalmazza a „több juttatótól származóan együttvéve” kitételt, a keretösszeg tehát munkáltatónként értendő. Így, ha a munkavállalónak több munkáltatója van az adóévben, akkor mindegyiktől kaphat például 400-400 ezer forint összegben juttatást a szálláshely alszámlájára.

Éves rekreációs keretösszeg

A rekreáció nem más, mint a szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember.

2020. évben, valamint 2021. január 1. és 2021. június 30. között az Szja tv. 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg:

a) Ha a munkáltató költségvetési szerv, akkor a rekreációs keretösszeg

aa) 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
ab) a 400 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn;
ac) 400 ezer forint, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg.

b) Más munkáltató esetében a rekreációs keretösszeg

ba) 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;
bb) a 800 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn;
bc) 800 ezer forint, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg.

Juttatások adózása

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK ADÓZÁSA

Nem árt tudnunk, hogy 2020. április 22-től a munkáltató által a SZÉP kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Tartsuk szem előtt, hogy a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli mentesülés 2021. június 30-áig szól!

Ez azt jelenti, hogy a béren kívüli juttatások után fizetendő közteher alapja a juttatás értéke, és 15 százalékos mértékű szja terheli a kifizetőt.

EGYES MEGHATÁROZOTT JUTTATÁSOK ADÓZÁSA

Ne felejtsük el, hogy ha a munkáltató az alszámlák szerinti értékhatárokat vagy az éves rekreációs keretösszeget meghaladóan nyújt SZÉP-kártya juttatást, akkor az az összeg egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Ez azt jelenti, hogy az egyes meghatározott juttatás után fizetendő közteher alapja a juttatás értékének 1,18-szorosa. 2020. július 1-jétől az egyes meghatározott juttatás után a kifizetőt 15 százalékos mértékű szja, valamint 15,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó terheli. Az összes közteher tehát 35,99 százalék.

Milyen további módosítások várhatóak a SZÉP-kártyákkal kapcsolatban?

Úgy tűnik, nem ér véget a SZÉP-kártyákhoz kapcsolódó módosítások sorozata, ugyanis fontos tudnunk, hogy benyújtásra került az egyes adótörvények módosításáról szóló T/13258. számú törvényjavaslat. Ez a Javaslat megszünteti azt a szabályt, amely a költségvetési szervekre vonatkozóan alacsonyabb összegű rekreációs értékhatárt (nettó 200 ezer forint) állapít meg a béren kívül adott juttatások adókötelezettségének meghatározásával összefüggésben. A módosítás eredményeként a költségvetési szférába tartozó munkáltatók is nettó 450 ezer forintig terjedő összegben adhatnak béren kívüli juttatást munkavállalóiknak kedvező adózási feltételek mellett. Tehát egységesen az évi 450 ezer forintos értékhatár lenne irányadó, amennyiben a munkaviszony egész évben fennáll és ennek időarányos része, ha a munkaviszony év közben keletkezik vagy szűnik meg (kivéve a haláleset miatti megszűnést).

Legyünk tehát figyelemmel arra, hogy az egyes meghatározott juttatásként folyósított SZÉP-kártya juttatás után a munkáltatónak továbbra is meg kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót! Tartsuk szem előtt a SZÉP-kártyák számfejtésére és adózására vonatkozó jelenleg alkalmazandó átmeneti szabályokat, valamint a szükséges adminisztrációt se feledjük!

Kapcsolat

Servantes Szoftver Kft.
H-P: 08:00-16:00
1161 Budapest, József u. 18.
Tel. 06 20 9340661
E-mail: info@adoszigetklub.hu

Klubtagság szolgáltatások

Online szakmai anyagok
Online szakmai előadások
Élő és online szakmai konferenciák

© 2020. Minden jog fenntartva - Adó Sziget Klub - Servantes Szoftver Kft. - Adatkezelési tájékoztató